Jorge Franganillo

Professor i investigador, doctor en Informació i Comunicació
Facultat de Biblioteconomia i Documentació
Universitat de Barcelona

FlickrInstagramContactaCercaJorge Franganillo: publicacions

Español      Català      English

El bloc com a parcel·la de llibertat a la presó

Taller de dinamització cultural
Lola Burgos, Jorge Franganillo, Aída García i Cristina Tomàs
Centre Penitenciari de Joves de Barcelona
2006−2008

Les societats modernes, caracteritzades com a societats de la informació, estan experimentant grans canvis culturals, socioeconòmics i tecnològics. En aquest escenari tan variable, l'accés a la informació i a les noves tecnologies és una exigència decisiva, especialment per a les persones de l'entorn penitenciari. Efectivament, qui visqui privat de llibertat durant un periode llarg tindrà dificultats per reincorporar-se a la societat i comprendre els canvis tecnològics que hi hagin esdevingut, tret que tingui l'oportunitat d'experimentar-los i assimilar-los durant la reclusió.

Sense aquesta oportunitat, la privació de llibertat esdevé una realitat fossilitzada, una situació de paràlisi que no es correspon amb les condicions de la futura vida en llibertat i que, en conseqüència, no permetria d'assolir l'objectiu del sistema penitenciari: la rehabilitació social i laboral dels interns. Per tant, la política penitenciària hauria d'incloure una continuïtat pedagògica que afavoreixi la reinserció de l'intern en la societat, i és aquí on la biblioteca del centre pot tenir màxima transcendència.

Internet i la biblioteca penitenciària

Els reclusos tenen en Internet i en la biblioteca dos instruments vàlids per a la seva promoció cultural i el seu desenvolupament personal, perquè els poden millorar les condicions amb les quals afrontaran la normalització social. La missió de la biblioteca, tot i que limitada per la condició de biblioteca d'un centre penitenciari, pot estendre's virtualment fins a l'infinit perquè, a través d'Internet i la possibilitat de tenir-hi presència —i, sobretot, veu i diàleg— més enllà dels límits obligats de la presó, els reclusos poden trobar un espai d'expressió lliure i creativa, universal i amb igualtat de drets, capaç d'enriquir-los personalment i capaç d'enriquir l'entorn carcerari. El contacte amb la xarxa pot allunyar el perill d'aïllament que fa de la presó l'únic entorn vital del reclús durant molt temps, i garanteix un dret a l'intern alhora que li millora la situació. Però la realitat sembla una altra: Internet ha de reclamar més espai a la presó per no quedar reduïda a una insignificança.

L'objectiu més genèric de la reclusió és proveir les eines educatives i rehabilitadores necessàries per facilitar als interns el reingrés en la societat. En aquest sentit, la biblioteca és una institució que pot actuar eficaçment, com a marc i com eina, per ajudar-los en la pròpia superació personal. Però l'experiència documentada i l'experiència personal ensenyen que els reclusos presenten dificultats importants, però no pas insalvables, per accedir a allò que representa una biblioteca en general, i Internet en particular. Són dificultats que es fonamenten en deficiències força arrelades quant a l'escolarització bàsica, dificultats a causa de desigualtats culturals, en especial d'idioma i de prejudicis socials, dificultats a causa dels codis que d'alguna manera regeixen la vida de les persones amb risc d'exclusió social.

MansPrestatgeria amb llibresOrdinador
(fotografia: Jane Vlasova)

Apunts d'una experiència

De 2006 a 2008 es va dur a terme al Centre Penitenciari de Joves de Barcelona un taller de dinamització cultural destinat a impulsar el contacte dels interns amb Internet. Es tractava d'aprendre a difondre el propi pensament i a intercanviar idees amb persones de l'exterior per mitjà de blocs, diaris interactius on tothom pot fer públic allò que pensa. El bloc és una eina que allunya l'intern de l'estereotip de delinqüent; en el bloc, l'intern és una persona com qualsevol altra, amb la voluntat de compartir aficions o inquietuds en un espai d'escriptura individual o en col·laboració. A més, la dinàmica dels blocs i l'actitud de cerca d'informació ajuden els reclusos a convertir-se en columnistes, augmenten el seu interès en l'aprenentatge, obren camins efectius de participació, i proporcionen noves perspectives dins i fora de la presó.

Aquest taller es va dissenyar en relació amb l'acompliment d'un dret cultural bàsic, d'acord amb els principis del Manifest de la UNESCO sobre la biblioteca pública i el Manifest de l'IFLA sobre Internet. Emmarcat d'aquesta manera, l'activitat es manifesta a favor d'eliminar les barreres que frenen la circulació d'informació, en especial aquelles que fomenten la desigualtat, la pobresa, i l'exclusió social i tecnològica. S'empara en el dret universal a la llibertat d'expressió i en el dret a la cerca d'informació i idees a través de qualsevol mitjà. Es fonamenta en la Constitució Espanyola i en l'actual legislació penitenciària, que considera la presó com un instrument rehabilitador, i no merament punitiu. I es beneficia de la política penitenciària catalana, que contempla Internet com una nova eina per a l'educació i la rehabilitació dels interns.

L'experiència ha estat útil i enriquidora, i tant de bo contribueixi a millorar la funció de les biblioteques dels centres penitenciaris com a nuclis capaços d'afavorir el desenvolupament de persones que no gaudeixen de llibertat. Ha estat possible gràcies al compromís de Lola Burgos, bibliotecària del Centre Penitenciari de Joves de Barcelona, i Aída García, dinamitzadora de la Xarxa Òmnia, conductores d'aquest projecte i peces clau en la seva evolució. I gràcies també al conjunt de persones que, anònimes, contribueixen al fet que un grapat de joves siguin avui més lliures, encara que continuen privats de llibertat.

Presos blocaires

Carlos. JASP.

Daniel. Nuestros libros.

Daniel. Mucho humor.

Daniel. Mis segundas partes sí fueron buenas.

Domingo. Limón naranja.

Domingo. Mundo de colores.

José Luis. Cultura y arte.

José Luis. Memorias cautivas.

Juanjo. Sin mente, pero con ganas.

Michael y Álex. Amigos tras las rejas.

Pablo y Aaron. Los confinados.

Yoskairo. Dominicanízate.

Premis

  • Premi IGC Ciutat del Coneixement 2007
  • Premi del Consell Municipal de Benestar Social als Mitjans de Comunicació 2007

Documents relacionats

Jorge Franganillo. «Prison blogs, a place of freedom behind bars: notes from a workshop at the Barcelona Youth Detention Centre». En: Lídia Oliveira, Daniela Graça (eds.). Infocommunication skills as a rehabilitation and social reintegration tool for inmates. Hershey, PA: IGI Global, 2018. DOI: 10.4018/978-1-5225-5975-7. Propera publicació.

Lola Burgos, Aída García, Cristina Tomàs. «El blog desde la prisión: un instrumento de inclusión social». Educación y biblioteca, any 19, núm. 158, 2007, p. 102-109. PDF

Jorge Franganillo, Lola Burgos. «Blocs a la biblioteca penitenciària: un taller de dinamització cultural». Item: revista de biblioteconomia i documentació, núm. 45, gener-març de 2007, p. 87-104. PDF Resum

Resum. Un taller de promoció cultural, iniciat al Centre Penitenciari de Joves de Barcelona el 2006, anima a un grup de reclusos a crear i publicar blocs. Els objetius han estat promoure l'educació dels interns i millorar el seu nivell d'informació, animar-los a llegir i escriure més, despertar o potenciar les pròpies habilitats tecnològiques, i ampliar el contacte que tenen amb el món exterior.

Jorge Franganillo, Lola Burgos, Aída García, Cristina Tomàs. «Alfabetización digital en la prisión: una experiencia con jóvenes internos». Congreso Internacional de Alfabetización Tecnológica (2n: novembre-desembre de 2006: Badajoz). En: Actas del II Congreso Internacional de Alfabetización Tecnológica: superando la brecha digital. Badajoz: Fundación Ciudadanía; AUPEX; Consorcio Identic, 2008, p. 102-118. Comunicació. PDF Resum

Resum. A través d'una activitat de dinamització cultural que anima a un grup de reclusos a crear i publicar blocs, s'argumenta que Internet dins la presó és un dret exigible que pot afavorir la integració social i laboral dels reclusos. I les biblioteques penitenciàries són un agent de suport al desenvolupament intel·lectual, social i cultural dels interns, que pot ajudar-los en el camí de la superació personal.

En els mitjans

Aroa Fernández. «De delincuentes a “youtubers”: el plan catalán para reinsertar a cientos de presos». El confidencial, 24 de juny de 2018.

Georgina Cisquella, Marta Rodríguez (dir.). «A un clic del mundo... y tan lejos de él». Cámara Abierta 2.0. Televisión Española, TVE-2, 2 de juliol de 2008. Vídeo

Raquel del Río. «Diario desde la cárcel». El Periódico, 11 de novembre de 2007, p. 36-37.

Mercè Molist. «Bloggers desde la cárcel: la Trinitat emplea el blog como instrumento de inclusión social del preso». El País, suplemento tecnológico Ciberpaís, 10 de maig de 2007, p. 1 i 3.

Miguel Ángel Criado. «El blog de la cárcel». El Mundo, 28 d'abril de 2007.

Lola Burgos, Aída García. Entrevista. La Malla. COMRàdio, 25 d'abril de 2007. Sonido

Europa Press. «“Bloggers desde la prisión” recibe el premio Ciudad del Conocimiento 2007». La Vanguardia, 22 d'abril de 2007.

Jordi Aguilera, Antonio Novella. «Bloggers des de la presó». Telenotícies Migdia. Televisió de Catalunya, TV3, 18 d'abril de 2007. Vídeo

Adriano Morán. «Blogs desde la prisión, parcelas de libertad detrás de las rejas». Informativos Telecinco, 24 de febrer de 2007.

Lola Burgos, Aída García, Cristina Tomàs, con reclusos del Centro Penitenciario de Jóvenes de Barcelona. Entrevista. Siglo 21. Radio Nacional de España, Radio 3, 12 de febrer de 2007. Sonido

Daniel, Michael. Entrevista. El matí a quatre bandes. Radio Nacional de España, Ràdio 4, 31 de gener de 2007. Sonido

Lola Burgos, Aída García. Entrevista. Trestizaje. Radio Nacional de España, Radio 3, 13 de gener de 2007. Sonido

Olga Berrios. «Alfabetització digital a la presó: joves interns s'apropen a la llibertat amb els seus blocs». CanalSolidari.org, 21 de desembre de 2006.

Experiències similars

Chicass10, bloc del Centre Penitenciari de Teixeiro (La Corunya)

El blog de la cárcel, bloc del Centre Penitenciari A Lama (Pontevedra)

Contingut destacat

Textos recents

En els mitjans

Connectem

Jorge Franganillo: publicacionesFlickrMendeley
Twitter

Actualitzat: octubre de 2018