Jorge Franganillo

Professor i investigador, doctor en Informació i Comunicació
Facultat de Biblioteconomia i Documentació
Universitat de Barcelona

Cerca

Español      Català      English

Novetats

Lectura de tesi doctoral

setembre de 2017

Després d'uns quants anys de minuciós treball, he presentat la meva tesi doctoral, titulada La gestión de información personal mediante el correo electrónico: estudio cualitativo de las conductas organizadoras e integradoras, i codirigida pels doctors Ernest Abadal i Mario Pérez-Montoro.

El tribunal, presidit por Núria Ferran (UOC), estava format també per Javier Guallar (UB) i Antonio Paulo Ubieto (Unizar). Després d'intercanviar algunes reflexions ben enriquidores, la tesi ha obtingut finalment la qualificació d'Excel·lent cum laude.

Aquest treball examina la conducta d'una mostra de persones quant a l'ús i la gestió del correu electrònic, les compara en el context laboral amb el personal, estudia com afronten problemes comuns com ara la fragmentació d'informació i l'excés de comunicació, i analitza quin impacte han pogut tenir les noves eines de comunicació digital (mitjans socials i missatgeria instantània).

Venècia: il viaggio

juny de 2017

La meva correria per Croàcia, Montenegro i Eslovènia ha estat un bon pretext per ampliar l'experiència adriàtica i visitar també Venècia, una destinació d'un encant desbordant la popularitat de la qual no impedeix assimilar la seva increïble bellesa. Aquesta ciutat construïda sobre un arxipèlag és un lloc únic i fascinant que convida a perdre's, literalment, pel seu laberíntic entramat de canals, carrerons, ponts, escales i passadissos.

Venècia

Venècia

Setmana de docència a Dubrovnik

abril de 2017

Aquest mes he fet una estada a la Universitat de Dubrovnik (Croàcia) en el marc del programa Erasmus+. En el transcurs de la meva visita he impartit una conferència sobre documentació cinematogràfica, titulada «Documenting fiction and reality: the researcher's role in audiovisual production».

Dubrovnik

Dubrovnik

A més de permetre'm xerrar d'un tema apassionant, l'ocasió m'ha brindat l'oportunitat d'explorar lentament la ciutat emmurallada, i també de visitar Zagreb, la capital croata, i dos dels països veïns: Montenegro i Eslovènia. Ha estat un viatge realment inoblidable!

Visita al centre de documentació de TV3

abril de 2017

Cada televisió aborda de manera diferent el tractament documental del material audiovisual. Aquesta tasca varia segons els objectius de l'empresa, els recursos de què disposa i les necessitats dels seus usuaris. Amb tot, sempre és la tasca a la qual els centres de documentació hi destinen més recursos, humans i materials, perquè és enorme el valor econòmic i patrimonial de la documentació audiovisual.

Per comprovar-ho en primera persona, els meus alumnes de Documentació Audiovisual, assignatura que comparteixo amb Javier Guallar, han visitat el centre de documentació de Televisió de Catalunya (TV3).

Al plató d'Esport3

Al plató d'Esport3

Cap de setmana francès

febrer de 2017

L'oportunitat de passar tres dies a Lió m'ha permès confirmar com és de necessari un parèntesi ocasional per aclarir les idees i projectar-les, clares i transparents, cap al futur, que ja és aquí. N'he tornat amb forces renovades, carregades les piles.

Lió

Lió

Reportatge sobre el projecte eMEDia

gener de 2017

El projecte eMEDia va assolir el curs passat l'objectiu d'engegar, a Túnisia, un màster de periodisme multisuport i, per donar a conèixer els fruits d'aquesta experiència de cooperació universitària, se n'ha produït un reportatge. La peça es presentarà a Brussel·les, el 26 de gener, a la reunió anual que l'Agència Executiva per a l'Educació, l'Audiovisual i la Cultura (EACEA) organitza amb les institucions beneficiàries.

eMEDia Film

Aquest projecte internacional, finançat per la Comissió Europea en el marc del programa Tempus, promou l'ensenyament del periodisme multisuport en una perspectiva euromediterrània. En aquesta iniciativa hi participen, per part de la Universitat de Barcelona, els professors Lydia Sánchez, Jorge Franganillo, Mario Pérez-Montoro, M. Àngels García i Sergio Villanueva, i l'ajudant de recerca Seda Atabay.

Viatge a Budapest perquè sí

novembre de 2016

Vet aquí que he decidit emprendre una nova escapada, aquest cop sense un motiu particular, potser perquè, de motius, en sobraven. I m'he decantat per Budapest, una ciutat monumental banyada pel Danubi, que ha estat plató de rodatge de nombroses pel·lícules pel seu romanticisme i les seves meravelles arquitectòniques. Ha estat una ocasió magnífica per descobrir Szimpla Kert, el bar de ruïna més popular de la ciutat, i per gaudir d'un estimulant concert de música contemporània al Budapest Music Center, de visita obligada per als melòmans més exigents.

Budapest

Budapest

Projecte sobre les capacitats persuasives de l'estudiant de Comunicació Audiovisual

novembre de 2016

La Facultat de Biblioteconomia i Documentació acull un nou projecte d'innovació docent: «Innovant en la millora de les capacitats persuasives de l'estudiant de Comunicació Audiovisual i en la construcció i projecció de la seva imatge professional». El projecte, coordinat per la professora M. Ángeles García, acaba de ser aprovat a la darrera convocatòria del Programa de Millora i Innovació Docent de la Universitat de Barcelona.

Hi participo juntament amb els professors Carlos Aguilar, Anna Marquès, Paula Ortiz, Sandra Rius, Lydia Sánchez, Javier Sanz, i amb lingüistes de l'equip de recerca EDAP. La meva aportació consistirà a ajudar els estudiants a desenvolupar la seva identitat digital i una marca personal robusta.

Plató de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació

Plató de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació

Reelegit cap d'estudis de Comunicación Audiovisual

novembre de 2016

Aquest mes he estat reelegit per a la funció que fa quatre anys se'm va encomanar: la de cap d'estudis del grau de Comunicació Audiovisual. Asumeixo aquest nou mandat amb la il·lusió de saber que podré consolidar, juntament amb el meu equip, el projecte acadèmic que vam emprendre aleshores i que ja dóna fruits abundants.

Plató de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació

L'essencial

Jorge Franganillo

Com a especialista en la gestió d'informació, em dedico a la docència d'Informació, Documentació i Comunicació Audiovisual a la Universitat de Barcelona, on també participo en projectes de recerca.

Sóc l'autor de textos sobre el tractament de la informació digital i altres temes relacionats. Amb un suport especial de la tecnologia, estic interessat en la documentació audiovisual i en la gestió d'informació personal.

Practico aficions diverses: entre d'altres, m'agrada la fotografia, el muntanyisme i viatjar. I sóc un apassionat de la música: ocasionalment faig de compositor, arranjador i intèrpret de música contemporània.


En preparació

Ponència: el correu electrònic a les organitzacions

El noviembre seré a Saragossa per participar en el CICID 2017, el VII Congrés Internacional d'Investigació en Comunicació i Informació Digital. En el marc d'un simposi sobre informació i comunicació per a la intel·ligència organitzacional, presentaré una ponència titulada «El correo electrónico en las organizaciones: retos, oportunidades y tendencias en la gestión de información personal».

Xerrada: gestió d'informació personal

El desembre impartiré una xerrada sobre la gestió d'informació personal en el context del programa Biblioteques i Arxius en l'Era Digital, de la Universitat de l'Experiència. La xerrada s'emmarcarà en l'assignatura Documents Personals: Organització, Conservació i Ús, incidirà en la importància de la informació personal com a element imprescindible en l'activitat diària i com a reflex de la pròpia vida, i abordarà les estratègies d'organització i manteniment.

Nova composició en marxa

M'he embarcat en un projecte artístic d'allò més atractiu: estic escrivint música per a una coreografia contemporània. Compondre al servei d'un ballet és un repte que sempre havia volgut abordar i se m'ha presentat una oportunitat única. En el projecte també hi participen una ballarina i coreògrafa, dos artistes visuals, un artista multimèdia i un expert en localitzacions. L'espectacle podria estrenar-se als Països Baixos al llarg del proper any.


Destacat

Infoxicació: quan més és menys

Vivim inundats d'informació, però anem mancats de la informació realment útil. La sobreabundància fa que la informació esdevingui perjudicial, perquè és excessiva; no podem processar la infinitat d'impulsos que rebem cada dia. I llavors la informació ens aclapara. Com que he estudiat aquest fenomen, del qual n'he fet divulgació a la premsa, he tingut el privilegi d'ésser entrevistat, juntament amb Alfons Cornella, per a un reportatge del Telenotícies de TV3 que mira d'explicar les causes i les conseqüències de la sobrecàrrega informativa.

La «infoxicació», asfíxia per excés d'informació

El fons de la notícia recorda al Nietzsche d'Humà, massa humà (1878-1880), tan actual: «Falta temps per pensar i serietat per fer-ho. [...] El ritme monstruosament accelerat de la vida acostuma l'esperit i la mirada a una visió i un judici parcials o falsos, i tothom s'assembla a aquests viatgers que només coneixen els països i les seves gents sense sortir del tren.»


Textos recents

Articles

Jorge Franganillo. «Reuse of news footage: practical, legal and ethical issues». 2017. Prepublicació. PDF

Andreu Sulé, Miquel Centelles, Jorge Franganillo, Jesús Gascón. «Aplicación del modelo de datos RDF en las colecciones digitales de bibliotecas, archivos y museos de España». Revista española de documentación científica, vol. 39, núm. 1, gener-març de 2016. Resumen

Resumen. S'analitza com i en quin grau s'aplica el model RDF a les principals col·leccions digitals espanyoles de materials patrimonials. S'introdueix aquest model i també les iniciatives de Dades Obertes i Dades Enllaçades. Tot seguit s'examinen 51 repositoris digitals i de cada un d'ells es determina si expressen els seus registres en RDF, ofereixen un punt de consulta SPARQL consultable per agents externs i si fan servir referències com a valor de les propietats. A partir dels resultats es descriuen els models EDM d'Europeana i OntoWeb. Es conclou que l'aplicació d'RDF és desigual, massa condicionada a l'ús d'aplicacions que converteixen automàticament els registres en tripletes RDF, que s'ofereixen pocs punts SPARQL per a la consulta externa i que la utilització de referències es vincula a l'ús d'aplicacions amb diferents models: EDM o OntoWeb. Es recomana que les col·leccions han d'enriquir les seves dades i determinar nivells d'agregació de les dades RDF generades per difondre's, fer-se accessibles i adaptar-se a la web semàntica.

Jorge Franganillo. «Los desafíos de la información cuántica». ThinkEPI, 4 de desembre de 2012. Resum

Resumen. La física quàntica, la ciència d'allò infinitament petit, és tan xocant i misteriosa que sembla ciència ficció per tal com desafia el nostre sentit comú i obliga a un canvi radical en la nostra manera de percebre la realitat. Els resultats dels seus experiments són irrebatibles i revolucionen fins i tot el món de la informació. Els científics estudien ara com utilitzar les lleis fonamentals de la física quàntica per millorar la transmisió i el processament d'informació. Aquest propòsit promet noves i fascinants tecnologies en el futur, però no està lliure de dificultats i limitacions, ni permet pensar que l'ordinador quàntic substituirà l'ordinador convencional.

Jorge Franganillo. «El aparente declive del correo electrónico». Anuario ThinkEPI: análisis de tendencias en información y documentación, 2012, p. 250-253. PDF Resum

Resum. Algunes empreses han començat a restringir l'ús del correu electrònic amb la convicció que la sobrecàrrega informativa que provoca menyscaba la productivitat. El problema, però, no és l'eina, sinó l'excessiu intercanvi de missatges, sovint amb informació irrellevant. Per tant, la veritable solució passa per establir estratègies adequades de gestió i evitar l'excés de comunicació. Algunes iniciatives aposten per traslladar la comunicació interna cap a mitjans socials, tot i que això tendeix a fragmentar la informació requerida per completar tasques.

Comunicacions

Seda Atabay, Jorge Franganillo, M. Àngels García, Mario Pérez-Montoro, Lydia Sánchez, Sergio Villanueva. "An international collaboration on the development of a joint master's degree in cross-media journalism: the eMEDia project". Shaping the Future of News Media: the International Conference on Integrated Journalism Education, Research and Innovation (June 2015: Barcelona).

Sílvia Argudo, Andreu Sulé, Jorge Franganillo, Teresa Mañà, Anna Rubió. «Introducción de la semipresencialidad en el grado de Información y Documentación: evolucionando con la sociedad». Congrés Internacional de Docència Universitària i Innovació (2012: Barcelona). Comunicació. Document PDF Resum

Resum. El curs 2011-2012 s'inicia la introducció de la semipresencialitat al grau d'Informació i Documentació de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona. S'ofereixen totes les assignatures de primer curs en aquest format per a un grup de 30 alumnos. La planificació ha suposat la determinació de les condicions i el grau de presencialitat, la creació del material docent de les assignatures en un campus virtual i l'establiment d'indicadors i mecanismes de seguiment i avaluació. Els primers resultats apunten diferències importants respecte el seguiment de la titulació en format presencial.

Mireia Ribera, Bruno Splendiani, Miquel Térmens, Marina Salse, Irene Llerena, Jorge Franganillo, Miquel Centelles. «Accessible teaching documents». Congreso Europeo de Tecnologías de la Información en la Educación y en la Sociedad: una visión crítica. (3er: febrer de 2012: Barcelona). Comunicació. Barcelona: Esbrina, 2012, p. 504-506. Document PDF Resum

Resum. «Recursos docents accessibles» és el segon pas d'una iniciativa per promoure bones pràctiques en la preparació de materials docents accessibles per part del professorat universitari. Aquesta iniciativa s'inicià amb la publicació de la Guia de contingut digital accessible, que explica tècniques bàsiques per confeccionar documents ofimàtics accessibles. «Recursos docents accessibles» va més enllà d'aquest objectiu inicial: proporciona plantilles per crear documents ofimàtics i procediments senzills per fer-ne versions alternatives. Les versions alternatives inclouen canvis en el color, la tipografia i altres atributs de presentació, com també conversions a altres formats digitals, promovent així l'educació inclusiva a la universitat en integrar formats alternatius per als continguts habituals.

Opinió

Jorge Franganillo. «El Manuscrit Voynich i la bellesa de l'il·legible». Núvol, 27 de gener de 2016. Resum

Resum. Ningú no sap qui el va escriure, ni amb quin propòsit, ni en quina llengua: el Manuscrit Voynich és un enigma intrigant que es resisteix. Potser no amaga cap missatge ni cap altra intenció que il·luminar la irresistible bellesa de l'il·legible. L'univers simbòlic i la cal·ligrafia il·legible d'aquest i altres llibres va inspirar l'artista Luigi Serafini a concebre l'exquisit Codex Seraphinianus, una mena d'enciclopèdia visual sobre un món desconegut, il·lustrada amb imatges que ens aboquen a un món imaginari de llenguatge i objectes impossibles. Ambdós llibres volen compartir una mateixa virtut: la capacitat de suscitar una singular fascinació per allò indesxifrable.

Jorge Franganillo. «Imatges d'arxiu, testimonis d'un passat». Núvol, 5 de desembre de 2015. Resum

Resumen. Els documents audiovisuals tenen un valor històric i cultural inqüestionable per la seva qualitat com a testimoni de la història. Els espectadors estan cada cop més habituats a veure imatges d'arxiu, i és molt positiu perquè guanya encara més sentit l'esforç de televisions i filmoteques per digitalitzar i difondre els seus fons. La custòdia és cara i complexa, però prou necessària per facilitar la recerca històrica i per garantir el rigor de posteriors productes informatius.

Jorge Franganillo. «GPS, o la lección del Dakar». Uno, 2 de gener de 2012, p. 18. PDF Resum

Resum. El rally Dakar és una prova que destaca sobre altres esdeveniments del motor per les seves incomptables peculiaritats. N'és un exemple el fet que els pilots tenen prohibits els GPS i s'han d'orientar amb indicacions escrites sobre un rotllo de paper. El sistema GPS, útil en una infinitat d'àmbits, està en mans del govern dels Estats Units, que pot interrompre o modificar els senyals si ho troba oportú, tal com ja ha fet en alguna ocasió. Un dia podria passar que la nostra dependència d'aquest sistema de posicionament, l'absència del qual al Dakar fa que aquesta aventura sigui encara més aventurera, provoqui una massiva desorientació.

Ressenyes

Jorge Franganillo. «Documentación audiovisual en televisión». Revista española de documentación científica, vol. 36, núm. 4, octubre-desembre de 2013. Ressenya del llibre homònim de Jorge Caldera i Pilar Arranz.

Tots els textos


Imatges recents

Contingut destacat

Textos recents

En els mitjans

Seguiu-me

Jorge Franganillo: publicacionesFlickr
Mendeley

Actualitzat: setembre de 2017