Jorge Franganillo

Professor i investigador, doctor en Informació i Comunicació
Facultat de Biblioteconomia i Documentació
Universitat de Barcelona

FlickrInstagramContactaCercaJorge Franganillo: publicacions

Español      Català      English

Novetats

Llibre sobre gestió d'informació personal

octubre de 2018

Després d'anys de minuciosa feina, em complau anunciar la propera publicació del meu llibre, el primer en castellà, sobre la gestió d'informació personal. Aquesta obra neix de la convicció que en la nostra vida quotidiana ens cal informació per prendre decisions encertades i resoldre tasques amb agilitat.

EPI Scholar

De l'enorme quantitat d'informació que tenim a l'abast, capturem i emmagatzemem un subconjunt personal de peces que preveiem fer servir després i les organitzem segons esquemes propis. Hi ha nombroses eines per a la gestió, però la informació no sempre està sota control: acostuma a estar dispersa en formes, aplicacions i dispositius diversos, i tal fragmentació en complica l'adequada gestió.

El manual, que formarà part de la col·lecció EPI Scholar, presenta una panoràmica de la gestió d'informació personal, proporciona algunes claus per afavorir-ne la integració i aborda un estudi detallat del correu electrònic com a aposta unificadora.

Grup d'innovació docent en Comunicació i Mitjans Audiovisuals

juliol de 2018

Un grup de professors del grau de Comunicació Audiovisual hem estat reconeguts oficialment com a Grup d'innovació docent en Comunicació i Mitjans Audiovisuals (In-COMAV). El grup sorgeix de la necessitat d'impulsar la qualitat docent al grau de Comunicació Audiovisual, en particular quant al desenvolupament de les capacitats persuasives dels estudiants.

Entre altres accions, hem presentat diverses comunicacions en congressos nacionals i internacionals, hem organitzat focus groups amb professionals de la indústria audiovisual, hem participat en jornades sobre millora i innovació docent, organitzem activitats de formació i promovem la participació d'estudiants de Comunicació Audiovisuals a festivals audiovisuals.

Grup d'innovació docent In-COMAV

Grup d'innovació docent In-COMAV

Viatge a Copenhaguen i Malmö

juny de 2018

En plena dèria per les sèries de televisió, títols de gran qualitat com ara Forbrydelsen, Bron/Broen i Borgen han revolucionat el panorama de la ficció televisiva. Aquestes produccions escandinaves figuren per dret propi entre les preferides de la crítica internacional i tal és el seu èxit que fins i tot Hollywood, a la recerca d'una sortida a la seva crisi creativa, s'hi ha fixat.

L'univers creat en elles ha estat motivació suficient per animar-me a visitar Copenhaguen i Malmö, dues ciutats amb un envejable paisatge urbà característic pel disseny, la sostenibilitat i un assossegat estil de vida. Dues ciutats unides per l'icònic pont d'Øresund, que simbolitza el model creatiu que ha produït nombrosos èxits televisius en aquestes latituds nòrdiques.

Nyhavn, el canal més famós de Copenhaguen

Nyhavn, el canal més famós de Copenhaguen

Visita al centre de documentació de TV3

maig de 2018

Cada televisió aborda de manera diferent el tractament documental del material audiovisual. Aquesta tasca varia segons els objectius de l'empresa, els recursos de què disposa i les necessitats dels seus usuaris. Amb tot, sempre és la tasca a la qual els centres de documentació hi destinen més recursos, humans i materials, perquè és enorme el valor econòmic i patrimonial de la documentació audiovisual. Per comprovar-ho en primera persona, els meus alumnes de Documentació Audiovisual, assignatura que comparteixo amb Javier Guallar, han visitat el Centre de Documentació de Televisió de Catalunya (TV3).

Estudis de TV3

Estudis de TV3

Entrevista a RAC1: No hi som per festes

maig de 2018

He tingut el plaer de ser entrevistat per Jordi Beltran al programa No hi som per festes, de RAC1, emès l'1 de maig. La conversa ha girat entorn a dues formes de contaminació ben diferents: la informativa i la radioactiva.

Primer hem abordat el fenomen de la infoxicació, és a dir, l'excés d'informació que ens fa difícil mantenir-nos informats i entorpeix, per tant, la nostra capacitat de prendre decisions.

Tot seguit, hem parlat de la insòlita situació de la zona d'exclusió de Txernòbil, arran del viatge que vaig fer el passat novembre. He descrit qui habita ara aquella regió i què se sent en visitar un lloc que porta 32 anys abandonat i contaminat.

Setmana de docència a Praga

abril de 2018

Aquest mes he fet una estada a la Universitat Jan Amos Komenský (Praga) en el marc del programa Erasmus+. En el transcurs del meu sojorn he impartit dues conferències sobre documentació audiovisual, una disciplina sobre la qual encara hi ha poca bibliografia d'àmbit internacional, i he visitat les instal·lacions de Český rozhlas, la ràdio nacional txeca.

Universitat Jan Amos Komenský

Universitat Jan Amos Komenský

I atès que una de les xerrades versava sobre documentació cinematogràfica, he aprofitat l'ocasió per visitar Karlovy Vary, una ciutat balneària utilitzada com a localització i inspiració en èxits de taquilla com ara Casino Royale i El Gran Hotel Budapest.

Exposició: Txernòbil, la ciutat del silenci

abril de 2018

Visitar l'àrea afectada pel desastre nuclear de Txernòbil de 1986 em va causar tal impacte que vaig decidir plasmar-ne l'experiència en una exposició fotogràfica. La mostra, que neix amb esperit itinerant, s'ha inaugurat el 16 d'abril a la Seu d'Urgell (Lleida) i presenta la desoladora situació de la zona d'exclusió que es va establir al voltant de la central nuclear com a seqüela d'aquell dissabte fatídic. L'àrea va incloure la població de Prípiat, que llavors tenia una ben activa comunitat de 50.000 persones i avui roman inhòspita, silenciosa i fantasmal.

Biblioteca Sant Agustí

La mostra inicia el seu recorregut a la Biblioteca Sant Agustí

Ludificació i proveïment participatiu

març de 2018

Alguns llocs de recomanació social, com ara Foursquare, TripAdvisor i el programa Google Local Guides, utilitzen estratègies lúdiques per augmentar la implicació participativa d'una comunitat. Incentiven en els usuaris accions constructives per mitjà de distincions simbòliques (recompenses típiques dels videojocs) que els atorguen reconeixement i els animen a seguir construint. Aquesta estratègia motivadora es coneix com a funware i s'ha aplicat amb èxit en moltes plataformes, tot i que convé observar-hi algunes limitacions. Sobre els beneficis i els perills de la ludificació he escrit per a ThinkEPI una nota titulada «El funware en los sitios de recomendación social: características, claves e inconvenientes».

Conferència: gestió d'informació personal

desembre de 2017

Aquest mes he impartit una conferència sobre la gestió d'informació personal en el context del programa Biblioteques i Arxius en l'Era Digital, de la Universitat de l'Experiència. La xerrada, emmarcada en l'assignatura Documents Personals: Organització, Conservació i Ús, ha incidit en la importància de la informació personal com a element imprescindible en l'activitat diària i com a reflex de la pròpia vida, i n'ha abordat les estratègies d'organització i manteniment.

Dins l'abisme nuclear de Txernòbil

novembre de 2017

Després d'uns quants anys desitjant emprendre aquesta aventura, m'he endinsat, per fi, a la zona d'exclusió de Txernòbil, una de les regions amb major contaminació radioactiva del món arran de la catàstrofe nuclear de 1986. L'accident va forçar una evacuació precipitada i va deixar un paisatge apocalíptic on ja ningú podrà viure en milers d'anys, mentre no s'hagi evaporat completament el plutoni-239, la principal amenaça que va escapar del reactor número 4.

Parc d'atraccions de Prípiat

Parc d'atraccions de Prípiat

Dos premis de fotografia

novembre de 2017

Acabo de guanyar dos premis de fotografia: el 1r Premi del Jurat del III Concurs de Fotografia de la Festa Major de Covadonga i el Premi del Públic del Concurs de Fotografia de la Festa Major d'Hostafrancs 2017. Les dues instantànies premiades retraten l'esperit i l'atmosfera de totes dues celebracions. Hi són reflectits els valors de la cultura social: la tradició local, el veïnatge i la solidaritat, i la vida associativa alhora que participativa. Aquestes dues fotografies s'emmarquen dins els gèneres del retrat ambientat i la fotografia documental, en els quals m'he especialitzat, prou decidit a explorar les mil possibilitats expressives de la fotografia.

Una de les fotografies guardonades

Una de les fotografies guardonades

L'essencial

Jorge Franganillo

Com a especialista en la gestió d'informació i en la comunicació digital, em dedico a la docència d'Informació i Documentació i de Comunicació Audiovisual a la Universitat de Barcelona, on també participo en projectes de recerca.

Sóc l'autor de textos sobre el tractament de la informació digital i altres temes relacionats. Amb un suport especial de la tecnologia, estic interessat en la documentació audiovisual i en la gestió d'informació personal.

Practico aficions diverses: entre d'altres, m'agrada la fotografia, el muntanyisme i viatjar. I sóc un apassionat de la música: ocasionalment faig de compositor, arranjador i intèrpret de música contemporània.


En preparació

Nova composició en marxa

M'he embarcat en un projecte artístic d'allò més atractiu: estic escrivint música per a una coreografia contemporània. Compondre al servei d'un ballet és un repte que sempre havia volgut abordar i se m'ha presentat una oportunitat única. En el projecte també hi participen una ballarina i coreògrafa, dos artistes visuals, un artista multimèdia i un expert en localitzacions. L'espectacle podria estrenar-se als Països Baixos al llarg del proper any.


Destacat

Infoxicació: quan més és menys

Vivim inundats d'informació, però anem mancats de la informació realment útil. La sobreabundància fa que la informació esdevingui perjudicial, perquè és excessiva; no podem processar la infinitat d'impulsos que rebem cada dia. I llavors la informació ens aclapara. Com que he estudiat aquest fenomen, del qual n'he fet divulgació a la premsa, he tingut el privilegi d'ésser entrevistat, juntament amb Alfons Cornella, per a un reportatge del Telenotícies de TV3 que mira d'explicar les causes i les conseqüències de la sobrecàrrega informativa.

La «infoxicació», asfíxia per excés d'informació

El fons de la notícia recorda al Nietzsche d'Humà, massa humà (1878-1880), tan actual: «Falta temps per pensar i serietat per fer-ho. [...] El ritme monstruosament accelerat de la vida acostuma l'esperit i la mirada a una visió i un judici parcials o falsos, i tothom s'assembla a aquests viatgers que només coneixen els països i les seves gents sense sortir del tren.»


Textos recents

Articles

Jorge Franganillo. «Prison blogs, a place of freedom behind bars: notes from a workshop at the Barcelona Youth Detention Centre». En: Infocommunication skills as a rehabilitation and social reintegration tool for inmates. Hershey, PA: IGI Global, 2018, p. 146−166. Resumen

Resumen. This chapter reports on the cultural workshop which, from 2006 to 2008, encouraged a group of inmates at the Barcelona Youth Detention Centre to produce and publish blogs, as a joint project between the Òmnia on-site Internet access point, the prison library and the Faculty of Library and Information Science of the University of Barcelona. The objectives of the project were to promote inmate education, improve their level of information, encourage them to read and write more, instil some ICT skills in them or strengthen those they already had, and broaden their contact with the outside world. Prison libraries are presented as an agent that supports the intellectual, social and cultural development of inmates and thus can help them on the road to personal betterment. The prisoners' responses are critically assessed; the experience was considered positive, although the insufficient technological infrastructure and the prisoners' rejection of certain social conventions represent obstacles. Lastly, a twofold reflection is made: access to the Internet in prisons is a right that can be demanded which can assist in the integration of inmates both socially and within the workplace; and the prison library has certain requirements when it is seen as an instrument that influences the future integration of inmates.

Jorge Franganillo. «El funware en los sitios de recomendación social: características, claves e inconvenientes». Anuario ThinkEPI: análisis de tendencias en información y documentación, v. 12, 2018, p. 242−250. Resumen

Resumen. El funware és una estratègia motivadora que consisteix a usar recompenses típiques dels jocs en entorns virtuals no lúdics per augmentar la participació d'una comunitat. Així, incentiva en els usuaris accions constructives per les quals aquests obtenen un reconeixement en forma de distincions simbòliques. Aquesta estratègia s'ha aplicat amb èxit en una multitud de plataformes, especialment en llocs de recomanació social com ara Foursquare, TripAdvisor i el programa Google Local Guides. Aquest treball identifica en quins elements motivadors se sustenta la ludificació, analitza els esmentats llocs de recomanacions, presenta algunes claus per al disseny d'un funware eficaç, i assenyala els límits i perills d'aquesta estratègia.

Jorge Franganillo. «Reuse of news footage: practical, legal and ethical issues». 2018. Material docent. PDF Resum

Resum. Aquest treball descriu les característiques del material audiovisual informatiu quant a la varietat temàtica, el valor històric, sociològic, etnològic i corporatiu, la polisèmia, la redundància i l'interès renovable, el volum i la diversitat de formats. Després, analitza les qüestions pràctiques, legals i ètiques relacionades amb la reutilització de material audiovisual informatiu, inclosos els drets morals, algunes consideracions tècniques, la idenfiticació del material d'arxiu i l'ús correcte de plans de persones identificables. Amb l'objectiu d'ilustrar aquestes qüestions, s'hi inclouen alguns exemples reals.

Andreu Sulé, Miquel Centelles, Jorge Franganillo, Jesús Gascón. «Aplicación del modelo de datos RDF en las colecciones digitales de bibliotecas, archivos y museos de España». Revista española de documentación científica, vol. 39, núm. 1, gener-març de 2016. Resumen

Resumen. S'analitza com i en quin grau s'aplica el model RDF a les principals col·leccions digitals espanyoles de materials patrimonials. S'introdueix aquest model i també les iniciatives de Dades Obertes i Dades Enllaçades. Tot seguit s'examinen 51 repositoris digitals i de cada un d'ells es determina si expressen els seus registres en RDF, ofereixen un punt de consulta SPARQL consultable per agents externs i si fan servir referències com a valor de les propietats. A partir dels resultats es descriuen els models EDM d'Europeana i OntoWeb. Es conclou que l'aplicació d'RDF és desigual, massa condicionada a l'ús d'aplicacions que converteixen automàticament els registres en tripletes RDF, que s'ofereixen pocs punts SPARQL per a la consulta externa i que la utilització de referències es vincula a l'ús d'aplicacions amb diferents models: EDM o OntoWeb. Es recomana que les col·leccions han d'enriquir les seves dades i determinar nivells d'agregació de les dades RDF generades per difondre's, fer-se accessibles i adaptar-se a la web semàntica.

Comunicacions

Jorge Franganillo. «El correo electrónico en las organizaciones: retos, oportunidades y tendencias en la gestión de información personal». En: Miguel Ángel Esteba, María G. Gómez, Isabel Iniesta (coord.). Comunicación corporativa en red. Congreso Internacional de Investigación en Comunicación e Información Digital: CICID 2017 (7è: novembre de 2017: Saragossa). Sevilla: Egregius, 2018, p. 31−52. Resum

Resum. El correu electrònic és el mitjà de comunicació preferit en els entorns professionals per com facilita la col·laboració i perquè, en actuar com a conducte, ajuda a exercir funcions claus de la gestió d'informació personal. Moltes persones utilitzen el correu electrònic per organitzar les seves tasques, com a arxiu personal i com a agenda de contactes. També experimenten dificultats, però, per processar la informació entrant, organitzar missatges i documents, gestionar tasques i recuperar informació rellevant, la qual cosa, en entorns laborals, genera un estrès que perjudica la productivitat i el benestar dels treballadors. Aquesta recerca examina la conducta de 113 treballadors en l'ús i la gestió del correu electrònic, estudia com afrontar problemes com ara la fragmentació d'informació i l'excés de comunicació, i analitza l'impacte de les noves eines de comunicació i col·laboració digital.

Seda Atabay, Jorge Franganillo, M. Àngels García, Mario Pérez-Montoro, Lydia Sánchez, Sergio Villanueva. «An international collaboration on the development of a joint master's degree in cross-media journalism: the eMEDia project». Shaping the Future of News Media: the International Conference on Integrated Journalism Education, Research and Innovation (juny de 2015: Barcelona).

Opinió

Jorge Franganillo. «El Manuscrit Voynich i la bellesa de l'il·legible». Núvol, 27 de gener de 2016. Resum

Resum. Ningú no sap qui el va escriure, ni amb quin propòsit, ni en quina llengua: el Manuscrit Voynich és un enigma intrigant que es resisteix. Potser no amaga cap missatge ni cap altra intenció que il·luminar la irresistible bellesa d'allò indesxifrable. L'univers simbòlic i la cal·ligrafia il·legible d'aquest i altres llibres va inspirar l'artista Luigi Serafini a concebre l'exquisit Codex Seraphinianus, una mena d'enciclopèdia visual sobre un món desconegut, il·lustrada amb imatges que ens aboquen a un món imaginari de llenguatge i objectes impossibles. Ambdós llibres volen compartir una mateixa virtut: la capacitat de suscitar una singular fascinació per allò inescrutable.

Jorge Franganillo. «Imatges d'arxiu, testimonis d'un passat». Núvol, 5 de desembre de 2015. Resum

Resumen. Els documents audiovisuals tenen un valor històric i cultural inqüestionable per la seva qualitat com a testimoni de la història. Els espectadors estan cada cop més habituats a veure imatges d'arxiu, i és molt positiu perquè guanya encara més sentit l'esforç de televisions i filmoteques per digitalitzar i difondre els seus fons. La custòdia és cara i complexa, però prou necessària per facilitar la recerca històrica i per garantir el rigor de posteriors productes informatius.

Tots els textos


Imatges recents

@franganillo.es

Instagram franganillo.es

Contingut destacat

Textos recents

En els mitjans

Connectem

Jorge Franganillo: publicacionesFlickrMendeley
Twitter

Actualitzat: octubre de 2018