Jorge Franganillo

Professor i investigador, doctor en Informació i Comunicació
Facultat de Biblioteconomia i Documentació
Universitat de Barcelona

Cerca

Español      Català      English

Novetats

Ludificació i proveïmento participatiu

març de 2018

Alguns llocs de recomanació social, com ara Foursquare, TripAdvisor i el programa Google Local Guides, utilitzen estratègies lúdiques per augmentar la implicació participativa d'una comunitat. Incentiven en els usuaris accions constructives per mitjà de distincions simbòliques (recompenses típiques dels videojocs) que els atorguen reconeixement i els animen a seguir construint. Aquesta estratègia motivadora es coneix com a funware i s'ha aplicat amb èxit en moltes plataformes, tot i que convé observar-hi algunes limitacions. Sobre els beneficis i els perills de la ludificació he escrit per a ThinkEPI una nota titulada «El funware en los sitios de recomendación social: características, claves e inconvenientes».

Conferència: gestió d'informació personal

desembre de 2017

Aquest mes he impartit una conferència sobre la gestió d'informació personal en el context del programa Biblioteques i Arxius en l'Era Digital, de la Universitat de l'Experiència. La xerrada, emmarcada en l'assignatura Documents Personals: Organització, Conservació i Ús, ha incidit en la importància de la informació personal com a element imprescindible en l'activitat diària i com a reflex de la pròpia vida, i n'ha abordat les estratègies d'organització i manteniment.

Dins l'abisme nuclear de Txernòbil

novembre de 2017

Després d'uns quants anys desitjant emprendre aquesta aventura, m'he endinsat, per fi, a la zona d'exclusió de Txernòbil, una de les regions amb major contaminació radioactiva del món arran de la catàstrofe nuclear de 1986. L'accident va forçar una evacuació precipitada i va deixar un paisatge apocalíptic on ja ningú podrà viure en molts anys, mentre no s'hagi evaporat completament el plutoni 239, la principal amenaça que va escapar del reactor número 4.

Parc d'atraccions de Prípiat

Parc d'atraccions de Prípiat

Sobre les conseqüències urbanes del desastre nuclear de Txernòbil preparo ara una exposició fotogràfica. La mostra neix amb esperit itinerant i presentarà la desoladora situació de l'àrea d'exclusió que es va establir al voltant de la central nuclear com a seqüela d'aquell dissabte fatídic. L'àrea va incloure la població de Prípiat, que llavors tenia una ben activa comunitat de cinquanta mil persones i que, de llavors ençà, roman fantasmal.

Dos premis de fotografia

novembre de 2017

Acabo de guanyar dos premis de fotografia: el 1r Premi del Jurat del III Concurs de Fotografia de la Festa Major de Covadonga i el Premi del Públic del Concurs de Fotografia de la Festa Major d'Hostafrancs 2017. Les dues instantànies premiades retraten l'esperit i l'atmosfera de totes dues celebracions. Hi són reflectits els valors de la cultura social: la tradició local, el veïnatge i la solidaritat, i la vida associativa alhora que participativa. Aquestes dues fotografies s'emmarquen dins els gèneres del retrat ambientat i la fotografia documental, en els quals m'he especialitzat, prou decidit a explorar les mil possibilitats expressives de la fotografia.

Una de les fotografies guardonades

Una de les fotografies guardonades

Ponència: el correu electrònic a les organitzacions

novembre de 2017

Aquest mes he estat a la Universitat de Saragossa per participar en el CICID 2017, el VII Congrés Internacional d'Investigació en Comunicació i Informació Digital. En el marc d'un simposi sobre informació i comunicació per a la intel·ligència organitzacional, hi he presentat una ponència titulada «El correo electrónico en las organizaciones: retos, oportunidades y tendencias en la gestión de información personal».

CICID 2017

CICID 2017: VII Congreso Internacional de Investigación en Comunicación e Información Digital

Escriure correctament per al web

novembre de 2017

Quan les persones consulten el web, generalment volen trobar una informació i utilitzar-la de seguida. Busquen una resposta, necessiten resoldre una tasca i, per tant, volen llegir només allò just i necessari; estan massa ocupades com per llegir més.

Amb aquesta convicció, les professores de Tècniques de Comunicació, assignatura del grau d'Informació i Documentació, m'han convidat a impartir un seminari sobre redacció eficaç de contingut digital per mostrar com les bones pràctiques d'escriptura ajuden a comunicar la informació amb claredat i a trobar-la fàcilment.

Facultat de Biblioteconomia i Documentació

Facultat de Biblioteconomia i Documentació

Lectura de tesi doctoral

setembre de 2017

Després d'uns quants anys de minuciós treball, he presentat la meva tesi doctoral, titulada La gestión de información personal mediante el correo electrónico: estudio cualitativo de las conductas organizadoras e integradoras, i codirigida pels doctors Ernest Abadal i Mario Pérez-Montoro.

El tribunal, presidit per Núria Ferran (UOC), estava format també per Javier Guallar (UB) i Antonio Paulo Ubieto (Unizar). Després d'intercanviar algunes reflexions ben enriquidores, la tesi ha obtingut finalment la qualificació d'Excel·lent cum laude.

Jorge Franganillo

Aquest treball examina la conducta d'una mostra de persones quant a l'ús i la gestió del correu electrònic, les compara en el context laboral amb el personal, estudia com afronten problemes comuns com ara la fragmentació d'informació i l'excés de comunicació, i analitza quin impacte han pogut tenir les noves eines de comunicació digital (mitjans socials i missatgeria instantània).

Venècia: il viaggio

juny de 2017

La meva correria per Croàcia, Montenegro i Eslovènia ha estat un bon pretext per ampliar l'experiència adriàtica i visitar també Venècia, una destinació d'un encant desbordant la popularitat de la qual no impedeix assimilar la seva increïble bellesa. Aquesta ciutat construïda sobre un arxipèlag és un lloc únic i fascinant que convida a perdre's, literalment, pel seu laberíntic entramat de canals, carrerons, ponts, escales i passadissos.

Venècia

Venècia

Setmana de docència a Dubrovnik

abril de 2017

Aquest mes he fet una estada a la Universitat de Dubrovnik (Croàcia) en el marc del programa Erasmus+. En el transcurs de la meva visita he impartit una conferència sobre documentació cinematogràfica, titulada «Documenting fiction and reality: the researcher's role in audiovisual production».

Dubrovnik

Dubrovnik

A més de permetre'm xerrar d'un tema apassionant, l'ocasió m'ha brindat l'oportunitat d'explorar lentament la ciutat emmurallada, i també de visitar Zagreb, la capital croata, i dos dels països veïns: Montenegro i Eslovènia. Ha estat un viatge realment inoblidable!

Visita al centre de documentació de TV3

abril de 2017

Cada televisió aborda de manera diferent el tractament documental del material audiovisual. Aquesta tasca varia segons els objectius de l'empresa, els recursos de què disposa i les necessitats dels seus usuaris. Amb tot, sempre és la tasca a la qual els centres de documentació hi destinen més recursos, humans i materials, perquè és enorme el valor econòmic i patrimonial de la documentació audiovisual.

Per comprovar-ho en primera persona, els meus alumnes de Documentació Audiovisual, assignatura que comparteixo amb Javier Guallar, han visitat el centre de documentació de Televisió de Catalunya (TV3).

Al plató d'Esport3

Al plató d'Esport3

L'essencial

Jorge Franganillo

Com a especialista en la gestió d'informació i en la comunicació digital, em dedico a la docència d'Informació i Documentació i de Comunicació Audiovisual a la Universitat de Barcelona, on també participo en projectes de recerca.

Sóc l'autor de textos sobre el tractament de la informació digital i altres temes relacionats. Amb un suport especial de la tecnologia, estic interessat en la documentació audiovisual i en la gestió d'informació personal.

Practico aficions diverses: entre d'altres, m'agrada la fotografia, el muntanyisme i viatjar. I sóc un apassionat de la música: ocasionalment faig de compositor, arranjador i intèrpret de música contemporània.


En preparació

Setmana de docència a Praga

L'abril faré una estada a la Universitat Jan Amos Komenský (Praga) en el marc del programa Erasmus+. En el transcurs de la meva visita impartiré dues conferències sobre documentació audiovisual, una disciplina sobre la qual encara hi ha poca bibliografia d'àmbit internacional.

Universitat Jan Amos Komenský

Universitat Jan Amos Komenský

I atès que una de les xerrades versarà sobre documentació cinematogràfica, aprofitaré l'ocasió per visitar Karlovy Vary, una ciutat balneària utilitzada com a localització en èxits de taquilla com ara Casino Royale i El gran hotel Budapest.

Nova composició en marxa

M'he embarcat en un projecte artístic d'allò més atractiu: estic escrivint música per a una coreografia contemporània. Compondre al servei d'un ballet és un repte que sempre havia volgut abordar i se m'ha presentat una oportunitat única. En el projecte també hi participen una ballarina i coreògrafa, dos artistes visuals, un artista multimèdia i un expert en localitzacions. L'espectacle podria estrenar-se als Països Baixos al llarg del proper any.


Destacat

Infoxicació: quan més és menys

Vivim inundats d'informació, però anem mancats de la informació realment útil. La sobreabundància fa que la informació esdevingui perjudicial, perquè és excessiva; no podem processar la infinitat d'impulsos que rebem cada dia. I llavors la informació ens aclapara. Com que he estudiat aquest fenomen, del qual n'he fet divulgació a la premsa, he tingut el privilegi d'ésser entrevistat, juntament amb Alfons Cornella, per a un reportatge del Telenotícies de TV3 que mira d'explicar les causes i les conseqüències de la sobrecàrrega informativa.

La «infoxicació», asfíxia per excés d'informació

El fons de la notícia recorda al Nietzsche d'Humà, massa humà (1878-1880), tan actual: «Falta temps per pensar i serietat per fer-ho. [...] El ritme monstruosament accelerat de la vida acostuma l'esperit i la mirada a una visió i un judici parcials o falsos, i tothom s'assembla a aquests viatgers que només coneixen els països i les seves gents sense sortir del tren.»


Textos recents

Articles

Jorge Franganillo. «El funware en los sitios de recomendación social: características, claves e inconvenientes». ThinkEPI, 13 de març de 2018. Resumen

Resumen. El funware és una estratègia motivadora que consisteix a usar recompenses típiques dels jocs en entorns virtuals no lúdics per augmentar la participació d'una comunitat. Així, incentiva en els usuaris accions constructives per les quals aquests obtenen un reconeixement en forma de distincions simbòliques. Aquesta estratègia s'ha aplicat amb èxit en una multitud de plataformes, especialment en llocs de recomanació social com ara Foursquare, TripAdvisor i el programa Google Local Guides. Aquest treball identifica en quins elements motivadors se sustenta la ludificació, analitza els esmentats llocs de recomanacions, presenta algunes claus per al disseny d'un funware eficaç, i assenyala els límits i perills d'aquesta estratègia.

Jorge Franganillo. «Reuse of news footage: practical, legal and ethical issues». 2018. Material docent. PDF

Andreu Sulé, Miquel Centelles, Jorge Franganillo, Jesús Gascón. «Aplicación del modelo de datos RDF en las colecciones digitales de bibliotecas, archivos y museos de España». Revista española de documentación científica, vol. 39, núm. 1, gener-març de 2016. Resumen

Resumen. S'analitza com i en quin grau s'aplica el model RDF a les principals col·leccions digitals espanyoles de materials patrimonials. S'introdueix aquest model i també les iniciatives de Dades Obertes i Dades Enllaçades. Tot seguit s'examinen 51 repositoris digitals i de cada un d'ells es determina si expressen els seus registres en RDF, ofereixen un punt de consulta SPARQL consultable per agents externs i si fan servir referències com a valor de les propietats. A partir dels resultats es descriuen els models EDM d'Europeana i OntoWeb. Es conclou que l'aplicació d'RDF és desigual, massa condicionada a l'ús d'aplicacions que converteixen automàticament els registres en tripletes RDF, que s'ofereixen pocs punts SPARQL per a la consulta externa i que la utilització de referències es vincula a l'ús d'aplicacions amb diferents models: EDM o OntoWeb. Es recomana que les col·leccions han d'enriquir les seves dades i determinar nivells d'agregació de les dades RDF generades per difondre's, fer-se accessibles i adaptar-se a la web semàntica.

Jorge Franganillo. «Los desafíos de la información cuántica». ThinkEPI, 4 de desembre de 2012. Resum

Resumen. La física quàntica, la ciència d'allò infinitament petit, és tan xocant i misteriosa que sembla ciència ficció per tal com desafia el nostre sentit comú i obliga a un canvi radical en la nostra manera de percebre la realitat. Els resultats dels seus experiments són irrebatibles i revolucionen fins i tot el món de la informació. Els científics estudien ara com utilitzar les lleis fonamentals de la física quàntica per millorar la transmisió i el processament d'informació. Aquest propòsit promet noves i fascinants tecnologies en el futur, però no està lliure de dificultats i limitacions, ni permet pensar que l'ordinador quàntic substituirà l'ordinador convencional.

Jorge Franganillo. «El aparente declive del correo electrónico». Anuario ThinkEPI: análisis de tendencias en información y documentación, 2012, p. 250-253. PDF Resum

Resum. Algunes empreses han començat a restringir l'ús del correu electrònic amb la convicció que la sobrecàrrega informativa que provoca menyscaba la productivitat. El problema, però, no és l'eina, sinó l'excessiu intercanvi de missatges, sovint amb informació irrellevant. Per tant, la veritable solució passa per establir estratègies adequades de gestió i evitar l'excés de comunicació. Algunes iniciatives aposten per traslladar la comunicació interna cap a mitjans socials, tot i que això tendeix a fragmentar la informació requerida per completar tasques.

Comunicacions

Jorge Franganillo. «El correo electrónico en las organizaciones: retos, oportunidades y tendencias en la gestión de información personal». Congreso Internacional de Investigación en Comunicación e Información Digital: CICID 2017 (7è: novembre de 2017: Saragossa). PDF Resum

Resum. El correu electrònic és el mitjà de comunicació preferit en els entorns professionals per com facilita la col·laboració i perquè, en actuar com a conducte, ajuda a exercir funcions clau de la gestió d'informació personal. Moltes persones fan servir la bústia electrònica per organitzar les seves tasques, com a dipòsit d'informació i com a agenda de contactes. Però també experimenten dificultats per processar la informació entrant, organitzar missatges i documents, gestionar tasques i recuperar informació rellevant, la qual cosa, en entorns laborals, genera un estrès que perjudica la productivitat i el benestar dels treballadors. Aquest treball examina la conducta de 113 treballadors quant a l'ús i la gestió del correu electrònic, estudia com afronten problemes comuns com la fragmentació d'informació i l'excés de comunicació, i analitza l'impacte de les noves eines de comunicació i col·laboració digital.

Seda Atabay, Jorge Franganillo, M. Àngels García, Mario Pérez-Montoro, Lydia Sánchez, Sergio Villanueva. «An international collaboration on the development of a joint master's degree in cross-media journalism: the eMEDia project». Shaping the Future of News Media: the International Conference on Integrated Journalism Education, Research and Innovation (juny de 2015: Barcelona).

Sílvia Argudo, Andreu Sulé, Jorge Franganillo, Teresa Mañà, Anna Rubió. «Introducción de la semipresencialidad en el grado de Información y Documentación: evolucionando con la sociedad». Congrés Internacional de Docència Universitària i Innovació (2012: Barcelona). Comunicació. PDF Resum

Resum. El curs 2011-2012 s'inicia la introducció de la semipresencialitat al grau d'Informació i Documentació de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona. S'ofereixen totes les assignatures de primer curs en aquest format per a un grup de 30 alumnos. La planificació ha suposat la determinació de les condicions i el grau de presencialitat, la creació del material docent de les assignatures en un campus virtual i l'establiment d'indicadors i mecanismes de seguiment i avaluació. Els primers resultats apunten diferències importants respecte el seguiment de la titulació en format presencial.

Mireia Ribera, Bruno Splendiani, Miquel Térmens, Marina Salse, Irene Llerena, Jorge Franganillo, Miquel Centelles. «Accessible teaching documents». Congreso Europeo de Tecnologías de la Información en la Educación y en la Sociedad: una visión crítica. (3r: febrer de 2012: Barcelona). Comunicació. Barcelona: Esbrina, 2012, p. 504-506. PDF Resum

Resum. «Recursos docents accessibles» és el segon pas d'una iniciativa per promoure bones pràctiques en la preparació de materials docents accessibles per part del professorat universitari. Aquesta iniciativa s'inicià amb la publicació de la Guia de contingut digital accessible, que explica tècniques bàsiques per confeccionar documents ofimàtics accessibles. «Recursos docents accessibles» va més enllà d'aquest objectiu inicial: proporciona plantilles per crear documents ofimàtics i procediments senzills per fer-ne versions alternatives. Les versions alternatives inclouen canvis en el color, la tipografia i altres atributs de presentació, com també conversions a altres formats digitals, promovent així l'educació inclusiva a la universitat en integrar formats alternatius per als continguts habituals.

Opinió

Jorge Franganillo. «El Manuscrit Voynich i la bellesa de l'il·legible». Núvol, 27 de gener de 2016. Resum

Resum. Ningú no sap qui el va escriure, ni amb quin propòsit, ni en quina llengua: el Manuscrit Voynich és un enigma intrigant que es resisteix. Potser no amaga cap missatge ni cap altra intenció que il·luminar la irresistible bellesa de l'il·legible. L'univers simbòlic i la cal·ligrafia il·legible d'aquest i altres llibres va inspirar l'artista Luigi Serafini a concebre l'exquisit Codex Seraphinianus, una mena d'enciclopèdia visual sobre un món desconegut, il·lustrada amb imatges que ens aboquen a un món imaginari de llenguatge i objectes impossibles. Ambdós llibres volen compartir una mateixa virtut: la capacitat de suscitar una singular fascinació per allò indesxifrable.

Jorge Franganillo. «Imatges d'arxiu, testimonis d'un passat». Núvol, 5 de desembre de 2015. Resum

Resumen. Els documents audiovisuals tenen un valor històric i cultural inqüestionable per la seva qualitat com a testimoni de la història. Els espectadors estan cada cop més habituats a veure imatges d'arxiu, i és molt positiu perquè guanya encara més sentit l'esforç de televisions i filmoteques per digitalitzar i difondre els seus fons. La custòdia és cara i complexa, però prou necessària per facilitar la recerca històrica i per garantir el rigor de posteriors productes informatius.

Jorge Franganillo. «GPS, o la lección del Dakar». Uno, 2 de gener de 2012, p. 18. PDF Resum

Resum. El rally Dakar és una prova que destaca sobre altres esdeveniments del motor per les seves incomptables peculiaritats. N'és un exemple el fet que els pilots tenen prohibits els GPS i s'han d'orientar amb indicacions escrites sobre un rotllo de paper. El sistema GPS, útil en una infinitat d'àmbits, està en mans del govern dels Estats Units, que pot interrompre o modificar els senyals si ho troba oportú, tal com ja ha fet en alguna ocasió. Un dia podria passar que la nostra dependència d'aquest sistema de posicionament, l'absència del qual al Dakar fa que aquesta aventura sigui encara més aventurera, provoqui una massiva desorientació.

Ressenyes

Jorge Franganillo. «Documentación audiovisual en televisión». Revista española de documentación científica, vol. 36, núm. 4, octubre-desembre de 2013. Ressenya del llibre homònim de Jorge Caldera i Pilar Arranz.

Tots els textos


Imatges recents

Contingut destacat

Textos recents

En els mitjans

Seguiu-me

Jorge Franganillo: publicacionesFlickr
Mendeley

Actualitzat: març de 2018